Fota ilustracyjnaje

Fota ilustracyjnaje

Papulacyja lasnoha klašča i much-kryvasosak pavialičyłasia ŭ razy, niebiaśpiečnyja nasiakomyja ŭ vialikaj kolkaści adznačanyja navat u tych rehijonach Biełarusi, dzie raniej praktyčna nie sustrakalisia.

Na dumku śpiecyjalistaŭ-parazitołahaŭ, hałoŭnymi tryhierami rostu kolkaści lasnych klaščoŭ (Ixodes Dermacentor i Ixodes ricinus) stali niekatoryja z novych ekałahičnych standartaŭ i praviłaŭ.

U asnoŭnym śpiecyjalisty adznačajuć dźvie pryčyny:

  • zabarona na vykarystańnie insiektycydu dychłordyfieniłtrychłormietyłmietanu (DDT, dust) u sielskaj i lasnoj haspadarkach.
  • paŭsiudnaja zabarona na pał travy, što raniej šyroka praktykavałasia ŭ sielskaj miascovaści.

U niekatoraj stupieni na rost kolkaści parazitaŭ taksama paŭpłyvali klimatyčnyja źmieny.

Ale ŭsio ž taki asnoŭnyja pryčyny — hetyja dźvie, i abiedźvie jany na hety momant nie majuć vyrašeńnia, bo «duścić» lasy i vypalvać prylehłyja da ich pali nichto ŭ metach baraćby z klaščom nie stanie. Bo DDT zdolny nazapašvacca ŭ raślinach i taksičny dla čałavieka, a spaleńnie travy pryvodzić da pažaraŭ i masavaha źniščeńnia hniozdaŭ ptušak.

Parazity napadajuć nie tolki na ludziej, ale i na chatnich žyvioł. Dačniki ŭsio čaściej źviartajucca da vieterynaraŭ z katami i sabakami, litaralna ableplenymi tak zvanym «sabačym» klaščom.

Razam z rostam papulacyi niebiaśpiečnych parazitaŭ u Biełarusi stali čaściej adznačacca vypadki zaražeńnia encefalitam, tamu śpiecyjalisty centraŭ parazitałohii rekamiendujuć bolš uvažliva stavicca da vybaru adzieńnia na čas naviedvańnia lasoŭ, bałot i vadajomaŭ, a pa prybyćci dadomu abaviazkova rabić ahlad cieła na pradmiet prysmaktanych klaščoŭ.

Čytajcie taksama:

Stała viadoma, jakuju hrupu kryvi najbolš lubiać klaščy

Dva čałavieki akazalisia ŭ reanimacyi ŭ Hrodnie z-za ŭkusaŭ klaščoŭ

Siezon klaščoŭ užo idzie poŭnym chodam, paciarpiełych sotni

Клас
21
Панылы сорам
11
Ха-ха
3
Ого
12
Сумна
28
Абуральна
54