Kamientary da artykuła

«Vialikuju Ajčynnuju vajnu» ličyć samaj značnaj padziejaj u historyi tolki tracina biełarusaŭ — Instytut sacyjałohii

  • Imcha
    10.07.2024
    Samaja značnaja padzieja u historyi - heta razvał saŭka i atrymańnia niezaležnaści Biełarusi.
  • Tak
    10.07.2024
    Pakul u biełarusaŭ u hałovach budzie siadzieć "Vov", "Dień Pobiedy" i inšaja savieččyna, ničoha nie źmienicca, tolki pahoršycca.
  • Biełaruś nie dosčitałaś około 3-ch milonov svoich žitielej
    11.07.2024
    Tak, Pośle 2-j Mirovoj vojny 10-milonnaja Biełaruś 🏳️❤️🏳️ nie dosčitałaś około 3-ch milonov svoich žitielej, odnako okol 2-ch millionov byli ubity jeŝie do vojny orhanami kommunističieskoho NKVD. V Biełarusi fizičieski uničtožili 70 procientov vsiech biełaruskich pisatielej, ubili učienych i chudožnikov. (Truppa Trieťjeho Biełorusskoho Hosudarstviennoho tieatra Vładisłava Hołubka była ariestovana v połnom sostavie. Počti vsie byli rasstrielany.) Ubivali po nacionalnomu priznaku. Radi etoho był priduman jarłyk "nacdiem" (eto značit -- nacionalnyj diemokrat, chotia takoj partii nie suŝiestvovało). Etot jarłyk prikleivali ko vsiem biełorusam, kotorych stalinisty płanirovali uničtožiť. V niedrach NKVD była pridumana niesuŝiestvujuŝaja antikommunističieskaja orhanizacija SVB ("sojuz osvoboždienija Biełarusi"). Pod pridumannyj fantom enkavedisty provodili ariesty, vieli voobražajemoje śledstvije, doprašivali, pytali, sudili, potom ssyłali v paseju i rasstrielivali nievinnych ludiej. Pośle Rižskoho shovora v 1921 hodu Biełaruś razdielili mieždu Polšiej i pasejej. Hranicu razdieła provieli niedaleko ot Mienska. Suŝiestvovał tajnyj prikaz NKVD uničtožať vsio biełorusskoje nasielenije vdol hranicy. Rośsijskije akkupanty chotieli sdiełať zdieś bieźludnuju zonu. Uničtožienije osuŝiestvlali pohraničnyje vojska. Dovierienym licam vydavali vintovku i łopatu. Kohda takoj sołdat-pohraničnik vstriečał v bieźludnom miestie (na dorohie, v pole, v lesu) odinokoho biełorusa ili biełorusku, ili riebienka, on strielał čiełovieka, tut žie łopatoj vykapyvał jamu i zasypał trup. Takova była instrukcija. Ludi v dierievniach nie tak bojaliś "čiełovieka s ružjom", kak sołdata s łopatoj. (Eti fakty opublikovany v biełaruskoj piečati v načale 90-ch hodov.) V 30-ch hodach na 95-99 procientov (praktičieski połnosťju) była uničtožiena (sosłana i rasstrielana) biełaruskaja kommunističiesko-partijnaja i sovietskaja administracija. Uničtožali dažie diriektorat i choziajstviennych rukovoditielej. Na dołžnosti ubitych administratorov i kommunističieskich načalnikov-biełorusov prisyłali “russkich” iz paseii. “Russkije” 🇷🇺 (tak nazyvajemyje "vydvižiency") prijezžali v Biełaruś, zanimali osvoboždiennyje dołžnosti, połučali lhoty, imuŝiestvo, kvartiry i piervoje, čto oni diełali -- zakryvali biełorusskije škoły, pierievodili ich na “russkij” jazyk, čtoby ich dieti mohli učiťsia, nie obriemieniaja siebia izučienijem, kak oni hovorili, "nikomu nienužnoho" biełaruskoho jazyka. Takim obrazom okkupanty sozdavali v Biełarusi "russkojazyčnoje” nasielenije". Etnocid, linhvacid, mniemacid i hienocid provodziliś bolšievikami odnovriemienno.
    Uničtožienije biełarusov rasejskim NKVD prodołžałoś i vo vriemiena niemieckoj akkupacii. V ijunie 1941 hoda v piervyje dni vojny kommunisty rasstrielali v tiuŕmach i na etapach tysiači zaklučiennych. Tolko v Briestskoj krieposti, hdie była strašnaja tiuŕma NKVD, vsiech ariestovannych likvidirovať nie uśpieli, časť iz nich raźbiežałaś. Tiem vriemieniem bolšaja hruppa nadziratielej i funkcionierov NKVD była zabłokirovana v krieposti niemcami. Oni sidieli tam około miesiaca, poka nie vymierli. Let čieriez 20 pośle vojny kommunisty pridumali lehiendu o "hieroičieskoj oboronie" Briestskoj krieposti. Obraŝajet na siebia vnimanije tot fakt, čto širokoje sovietskoje partizanskoje dvižienije było orhanizovano tolko v Biełarusi i častično -- na etničieskich biełaruskich ziemlach, kotoryje byli v sostavie paseii (Smolenŝina, Brianŝina). V okkupirovanoj Rośsii partizanskoho dvižienija nie było. Počiemu? Da potomu, čto prodołžał diejstvovať płan uničtožienija biełorusskoj nacii. Moskva, ispolzuja orhany NKVD, vtianuła massy hraždanskoho biełorusskoho nasielenija v vojnu protiv niemciev, i etim podstaviła biełorusov pod niemieckij udar.
    Nieobchodimoje dieło boŕby ischodiło iz kovarnoho zamysła i osuŝiestvlałoś podłymi mietodami. (Stalin chotieł połučiť dvojnuju vyhodu.) Enkavedisty śpiecialno około biełorusskoj dierievieni ubivali niemca ili diełali druhuju provokaciju, čtoby vyzvať karatielnuju opieraciju hitlerovciev (kotoryje obyčno sžihali vsiu dierievniu, čaŝie vsieho -- vmiestie s lud́mi). Takim obrazom, kstati, v riezultatie śpiecialnoj provokacii sovietskich partizan była sožžiena i iźviestnaja Chatyń, kotoruju kommunisty potom v 70-ch hodach razriekłamirovali na vieś mir kak tipičnuju žiertvu fašistskoho źvierstva.
    V riezultatie takoj kommuno-fašistskoj sovmiestnoj "raboty" v Biełarusi sožhli boleje 9 tysiač dierievień. Poetomu k koncu vojny, v riezultatie śpiecialnoj opieracii NKVD, mnohije biełaaruskije komandiry byli posłany na śmierť, otstranieny ot komandovanija, ubity i rieprieśsirovany. Ich miesta zanimali russkije, prisłannyje iz Mosvy, i viernyje enkavedisty. Letom 1944 hoda, kohda "krasnaja armija" zaniała Biełaruś, “russkije” provieli mobilizaciju v armiju na biełaruskoj tierritorii. Diesiatki tysiač mołodych biełaruskich mužčin, počti biez podhotovki, brosili na pieriedovuju liniju fronta. “pusskije” komandiry podnimali ich v nienužnyje ataki pod ohoń niemieckich pulemietov, nie dav dažie oružija v ruki, ili s vintovkami, no biez patronov. Oni hibli tysiačami, kak trava pod kosoj. A tie, čto biežali nazad, popadali pod puli enkavedistskich "zahradotriadov". Vpročiem, zahradotriady strielali i v śpinu. Tak prodołžałoś uničtožienije biełarusov na vojnie, rukami niemciev i “russkich” odnovriemienno. Kak hovorili kommunisty, "v boŕbie za sovietskuju rodinu". V 40-ch hodach russkije vyvieźli v Sibiŕ i tam zamučili vsiech leśnikov i tak nazyvajemych "kułakov" iz Zapadnoj Biełarusi. Vyvozili vahonami, po raznoriadkach.
  • Rečaisnaść
    11.07.2024
    Nia tolki, a až tracina
  • kožny 3-ti rybionak - moj (s)
    11.07.2024
    uhu. a jašče - pahib kožny treci - jak toj historyk skazau
    3 - nu točna niejkaje mahičnaje čysło
    dla niekatorych
  • Symon
    11.07.2024
    H.z. "VOV" (jakuju Łukašenka zapisaŭ u svaju "kanstytucyju" u 2022) - heta štučny histaryčny kanstrukt saŭkovaj prapahandy, stvorany dziela aćciahnieńnia ŭvahi ad ahresiŭnaj roli stalinskaha SSSR u pačatku WW2, u jakuju tyj ŭvajšoŭ 17.09.1939 u jakaści chaŭruśnika nacysckaj Niamieččyny na padstavie pakta Mołatava-Rybientropa. Savietam było vielmi važna assacyjavać datu ŭstupleńnia SSSR ŭ WW2 z 22.06.1941, bo heta vyrašała šmat supiarečnaściej dla prapahandy: źmianiała status SSSR z ahresara na status achviary ahresii, maskijavała supracoŭnictva z nacystami da momantu napadu Hitlera na SSSR, a taksama źnimała niazručnaje pytańnie na kont taho, jak atrymałasia, što bałtyjskija krainy "dabraachvotna" apynulisia ŭ składzie krainy-ahresarki, a "drennyja" Polša, Finlandyja i Rumynija stracili častku terytoryi na jaje karyść.
  •