Kamientary da artykuła

Saša Filipienka raskazaŭ, čamu nie płanuje pisać pa-biełarusku i jak Biełaruś moža stać padarunkam Rasii ŭ vajnie

  • Vinceś Babroŭ
    07.10.2024
    Nikoli nie ličyŭ hetaha vyskačku biełaruskim piśmieńnikam. Ale ž jeździć, puskaje zamiežnikam pył u vočy, parazituje na ich padatkapłacielščykach... Taja ž historyja, što z kapalnikam mahił Van Hoha ci z hrafamanam Bacharevičam.
  • Žyvie Biełaruś!
    07.10.2024
    "Chorošij" uzkij nie adčuvaje biełaruskaj movy, a Francysk Skaryna adčuvau, kali vašaj uzkaj movy jašče nie było.
  • %
    07.10.2024
    Nu prynamsi nie vichlaje chvastom, a ščyra kaža - biełaruskajaia mova nie mova, viadoma dla jaho. Niešta takoje i Łukašienka kazaŭ, troški navat bolš ščyra čym jen. Ale sutnaść adna taja - impierska\šavinistyčnaja.
  • Acab
    07.10.2024
    Ja, viadoma, nie čytaŭ Filipienku i nie źbirajusia, voś mnie skažycie, zhodna z vašymi sacyjalistyčnymi dyfamacyjnymi hłuzdami pisać knižku pra čałavieks biaź jahonaje (spadkajemcaŭ) zhody parušeńnie zahonu ci nie?
    Viedaju ŭ kamifornii zabaranili štutnym intelektam vyjavy i hołas stvarać biaz zhody, ale ž voŭkaŭski prahres nie spynić. Paskudła b Filipienku ŭnučka ŭ niamieckim sudzie z dapamohaj dobrych ŭrystaŭ ci nie? Nadta cikava.
  • Kak be
    07.10.2024
    Acab, tak knižka eto ocienočnoje suždienije. Takoje tolko v rašie i łukomolii zaprieŝajut. A ty kstati pylnym mieškom dołbanutyj. Vidno čto v Kali i nie byvał nikohda.
  • .
    07.10.2024
    Spadkajemcy majuć adnosiny tolki da majomaści i aŭtarskaha prava. Zabaranić pisać pra čałavieka nielha, inakš była b niemahčymaja lubaja žurnalistyka i historyja, i ŭ čas padziej i paśla.
    Sudzicca pra abrazu pačućciaŭ možna, ale aŭtar moža abaranić siabie, kali jon prytrymlivajecca faktaŭ, a svaje viersii i mierkavańni padaje mienavita jak viersii i mierkavańni, nie jak fakty.
  • Acab
    07.10.2024
    Spadaru Kak be, vykazvańni pra toje, dzie niechta nia byŭ i čaho niedzie niama - nadzvyčaj mocnyja. I kali moj niepadarožžy ŭ kamiforniju prosta niecikavaja tema, dyk zabarona knihaŭ tolki ŭ resefesery i besesery pierakryvajecca adnoj pošukavaj pstryčkaj ŭ internecie.
    I heta jak nie pašyrać tematyku na dziaržcenzury mesandžaraŭ, zahony suprać tak zvanaje movy varažniečy i spadarožnyja dyfamacyjnyja, pra jakija ja ŭ kryničnym kamentary chutčej iranizuju, jak pytaju, a vy kidajeciesia sacyjalistyčnym hurtkom tłumačyć i praśviatlać ciemrašała.
    Tak voś, ja sam adkažu - z hrašyma i ŭrystami ŭnuča hieroja knihi zaciohała b sudami spadara Filipienku i adskubła b z hanararaŭ.
    I hetaha nie adbyvajecca, bo piśmieńnik nia tłusty panski kot, a abdrypana-dvaravy. Niama čaho saskubści, inačaj by antydyfamacyjnyja advakaty dali b čujnaści
  • Prytrymka Faktaŭ
    07.10.2024
    A skažycie, ja siabruju z mastackaj litaraturaj pra realnych asobaŭ?
  • .
    07.10.2024
    Zaraz hałoŭnaje kab ź lekami siabravali.
  • Heta ty nie toj
    07.10.2024
    “Heta nie taja mova …”
  • Złobnyj vožyk
    07.10.2024
    Kak my možiem siebie pomoč? Možiem śmiešnoj płakat narisovať. Možiem omonovca obniať. Možiem podojti k Okriestino i ujti. Mnohoje možiem.
  • Tak
    07.10.2024
    Saša Filipienko - abaronca rasiejskaj movy ŭ Biełarusi i siarod biełarusaŭ, tožie biełorus. Pra heta śviedčać jaho šmatlikija vykazvańni.
  • Tak
    07.10.2024
    Naprykład, voś što ŭ 2023 hodzie Filipienka kazaŭ na "Echo Moskvy" u kantekście adsutnaści biełaruskaj movy na "sudzie" nad Bialackim:

    S.FILIPIENKO: Eto diskuśsionnyj vopros. Čto kasajetsia suda, mnie kažietsia, čto tam prosto nie najdietsia ludiej, sudiej i prokurorov, kotoryje smohut viesti prociess na biełorusskom jazykie.

    A.PLUŜIEV: Čisto tiechničieski.

    S.FILIPIENKO: Čisto tiechničieski nie budiet ludiej, kotoryje smohut viesti.

    A.PLUŜIEV: Eto o čiem śvidietielstvujet? Raźvie eto nie śvidietielstvujet o potierie suvierienitieta, jeśli biełorusskij jazyk na hosudarstviennom urovnie nie primieniajetsia?

    S.FILIPIENKO: Było očień mnoho i iźmienienij. On nikohda nie hovorił na biełorusskom jazykie. V 2014 hodu, kohda słučiłsia Krym, on riezko načał hovoriť biełorusskom jazykie. Makiej načał chodiť v vyšivankie.

    I jašče pačaŭ prydumlać, što Łukašenka pačaŭ razmaŭlać na biełaruskaj movie. Zusim nie soramna hetamu prarasiejskamu piśmieńniku ź Biełarusi.
  • Niefanatka
    07.10.2024
    Božiečki, čtob vy na łukašistov takoj praviednyj hniev obrušivali. Niet, liš by svoich hnobiť. Saša Filipienko - tałantlivyj pisatiel. I točno nie samyj płochoj iz biełarusov
  • Tak
    07.10.2024
    Niefanatka, ź jakoha času (kulturna) prarasiejskija biełOrusy - heta svaje? Što łukašenkaŭcy, što tožiebiełorusy.

    Chacia Vy napisali pra "svoich", tady faktyčna "vašI", nie našy.
  • Niefanatka
    07.10.2024
    Tak, vybačajusia, śpis idealnych dy sapraŭdnych biełarusaŭ vy składajecie ci chto? I kolki tam užo? Try z pałovaj chacia b nabrałosia (z vami)?
  • .
    07.10.2024
    > «Mnie vielmi nie padabajecca, jak niekatoryja biełaruskija aŭtary pišuć na ruskaj movie, potym adnosiać knižki na pierakład — i robiać vyhlad, što ich nie pierakładali, što jany adrazu pisali na biełaruskaj. Mnie padajecca, što kakiectva i litaratura nie mohuć isnavać pobač.»

    Heta jon pra kaho?
    I jakaja roźnica, što tam robiać inšyja, kali sam nie adčuvaje patrebnaści: «Tamu što ja nie adčuvaju mocy biełaruskaj movy, kab pisać na joj».

    P.S. Vyhladaje, što «Čyrvony kryž» pałamaŭsia i zhubiŭ svaje mety. Takaja ž dehradacyja čynoŭnikaŭ, jak i ŭ biełaruskaj dziaržavie. Hańba.
  • Raman
    07.10.2024
    Filipienka vieŭ razmovu na biełaruskaj movie,
    Biełaruski pierakład novych knih Filipienka budzie vychodzić u prodaž raniej

    Saša zdajecca skazaŭ što "ien (siabie) nie adčuvaje mocnym u biełaruskaj, nie vałodaje kab naradzić na jej knihu"

    ps. słovy ŭ zahałoŭku niejak dvuchsensoŭny padajecca
  • .
    07.10.2024
    Ja mienavita tak i zrazumieŭ. Heta nie pretenzija da movy, jak ličać inšyja kamientatary, heta pra svaje adnosiny ź joj.
    Majo pytańnie, što za "niekatoryja biełaruskija aŭtary", i da čaho ŭvohule byŭ hety "paprok-apraŭdańnie".
  • Imia
    07.10.2024
    Raman, dy jakaja roźnica, na jakoj movie jon razmaŭlaŭ? Kali niechta hadami pracuje na pašyreńnie russkoho mira - heta, abo rasiejec, abo kałabarant. Kropačka.

    A pakul biełarusy nie navučacca stavicca da ruśni i kałabarantaŭ jak da voraha, to j praciahnuć žyć maskoŭskimi chałopami. Nievierojatnym, zrešty, heta daspadoby.
  • Anatol Starkou
    07.10.2024
    Maja pieršaja kniha vydadziena ŭ Rasii ŭ lutym 2023 hoda. Jana pra padziei ŭ RB napałovu na russkom jazykie i napałovu na narkomaŭcy. Ja, čeł, jaki nie vyvučaŭ biełaruskaj movy = narkomaŭki, namučyŭsia padčas pisańnia na movie i asabliva padčas redahavańnia biełaruskaj častki knihi. To bok na russkom i v Rośsii jej izdavaťsia było by proŝie, a mnie diešievle. No ja riešił, čto ona vyjdiet na dvuch movach. Tak i adbyłosia.
    Zaraz pišu druhuju i spačatku dumaŭ, što jana budzie na russkom jazykie. Ale potym vyrašyŭ, što iznoŭ jana budzie napałovu na russkom i napałovu na biełorusskom. Tak budiet pravilniej i očień blizko k tomu, jak karystajucca movaj biełarusy.
    Zrazumieła, ja razumieju, što na movie mohuć pračytać maksimum 9,5 młn hramadzian Biełarusi, a na russkom 146 młn rośsijan + inych hraždan, vładiejuŝich russkim jazykom. Vot takoj iźviestnyj vsiem knižnyj i moŭny markietinh.
  • .
    07.10.2024
    > na movie mohuć pračytać maksimum 9,5 młn hramadzian Biełarusi, a na russkom 146 młn rośsijan + inych hraždan, vładiejuŝich russkim jazykom. Vot takoj iźviestnyj vsiem knižnyj i moŭny markietinh.

    Jaki sens u hetych 146 miljonach, kali (umoŭna) 90% ź ich adčuvajuć, što "SVO" heta narmalna?
    Što hetaja aŭdytoryja zdoleje zrazumieć ź jašče adnoj knihi, kali ŭsioj papiaredniaj kultury nie chapiła? Što jašče treba adbycca, horš za vajnu, kab da ludziej choć niešta dajšło b?
  • CF
    07.10.2024
    Zamiečatielnaja litieratura. Raskryvajet osnovu i suť diktatury. Imienno ludi sozdajut takije riežimy: biezvolnyje i biessoviestnyje. Pravdivo o jazykie. Luboj jazyk pieriedast horie i biedu. Kak muzyka. Nie vsie pojmut. Osobienno tie, kto sam iz siebia ničieho nie priedstavlajet. Nu i eti, zdieś, na zarpłatie kotoryje. U nich zadanije očierniť Filipienku.
  • Nie
    07.10.2024
    tolki unučcy hałounaha hieroja, ale nikomu tvorčaść henaha Sašy niecikavaja
  • Mova
    07.10.2024
    [Red. vydalena]
  • Dobra
    07.10.2024
    Ja ŭ kamientach pišu pa biełarusku, čytaju, moc adčuvajecca, budu praciahvać čytać i pisać dalej.
  • Budu j nadalej zasirać navakolle russkim mirom, ad jakoha ŭciok
    07.10.2024
    Vaš Saša.
  • babrujčanin
    07.10.2024
    Acab, Paśla " adlihi " " pierabudovy" byli pryznany " nieobasnovannyje polityčnyja riepriesii" rieabilitavany achviary
    ALE ni było pakarańnia kataŭ karacielej pamahatych ahitataraŭ.prapahandystaŭ .Navat ni nazvany
    Tamu pobač BucharynBabiel RykaŭSiejerchold KalcoŭTuchačieŭski ińšyja stvaralniki pievuny barabanščyki " kamisary u pylnych šlemach" i sotni tysiač milony achviar stvoranaha imi apparata źniščeńnia .
    I paśla barabanščyki ha.v.rnisty taho časa " pierabudavaliś adlehli" i z tym ža impetam pačnuć " hałasić" jak Erenbur Poźnier.. ci siemiejka MichałKovych Viercinskija))))
    I tamu unuki hanaryliś " dziadami baćkami" katami karacielami a jany utulna dažyvali na pajkach piensijach..
  • Les, mova i Poźniak
    07.10.2024
    Počiemu čiełoviek, pisatiel, dołžien opravdyvaťsia počiemu on nie pišiet na biełorusskom? 21 viek na dvorie. Na kakom choču, na takom i pišu. A Chiejtiery pusť idut lesom k Poźniaku.
  •