Hramadstva3

Druhaja hadavina śmierci Tarajkoŭskaha, a pomnika na mahile niama — u čym reč?

10 žniŭnia 2020 hoda ŭ Minsku la stancyi mietro «Puškinskaja» u chodzie pratestaŭ byŭ zabity Alaksandr Tarajkoŭski — jon staŭ pieršaj achviaraj ź liku mirnych demanstrantaŭ. Staršynia SK pryznaŭ, što mužčyna byŭ zastreleny siłavikami, ale nijakaj kryminalnaj spravy z hetaj nahody zaviedziena nie było. Biełarusy, što pryjšli na miesca pachavańnia Tarajkoŭskaha na Zachodnich mohiłkach na druhuju hadavinu śmierci, zaŭvažyli, što pomnika tam pakul niama.

Miesca pachavańnia Alaksandra i jaho baćki Valeryja. Fota z sacyjalnych sietak.

Jak nam raspaviali svajaki Alaksandra Tarajkoŭskaha, jany vielmi chacieli, kab pomnik užo stajaŭ 10 žniŭnia 2022-ha, ale firma-vytvorca zaciahnuła z terminami. 

«Uvohule, my vielmi doŭha vybirali, jakim pomnik budzie. Nichto ž u hetym nie raźbirajecca asabliva… Spačatku abmiarkoŭvali adzin prajekt: takuju skulpturu — nibyta Sašynu dušu, jakaja ŭźlataje. Ale prapanavanaja skulptara była zališnie ambicyjnaj, skažam tak. I chaciełasia lohkaści, tamu my spynilisia na varyjancie z kryžam i hartavanym škłom, pad jakim budzie źmieščany fotazdymak Sašy.

My čakali, što buduć pytańni nakont pomnika (raniej nieabyjakavyja hramadzianie skidvalisia ŭ tym liku na jaho ŭstanoŭku. — NN), samim niazručna i chaciełasia paśpieć da 10 žniŭnia. Ale nam abiacajuć, što voś-voś usio budzie hatova i zojmiemsia ŭžo ŭstanoŭkaj», — raskazvajuć blizkija Alaksandra.

Prajekt pomnika Tarajkoŭskamu.

Na zaciahvańnie terminaŭ taksama paŭpłyvała žadańnie znajści maksimalna vyhadny ŭ płanie koštu varyjant i techničnyja niuansy. Abranaja firma prystupiła da realizacyi na pačatku zimy. Prajekt z kryžam, jaki ŭchvalili ŭsie svajaki, abyšoŭsia siamji, pa ich słovach, amal u piać tysiač dalaraŭ. Dazvolić jaho sabie jany zmahli ŭ tym liku, dziakujučy finansavaj dapamozie nieabyjakavych biełarusaŭ, jakim vykazvajuć udziačnaść. 

Pomnik Tarajkoŭskamu zamaŭlaŭsia z raźlikam na dva miescy, ale druhoje pavinna było prosta być azdoblenaje plitkaj.

«Nichto nie čakaŭ, što baćka Sašy tak chutka pamre, ale jamu stavić pomnik pakul rana», — kamientujuć svajaki (Valeryj Tarajkoŭski pamior 26 maja i byŭ pachavany pobač z synam na Zachodnich mohiłkach u Minsku. — NN).

Čytajcie taksama:

Dva hady paśla vybaraŭ-2020. Pra što varta pamiatać

Kamientary3

  • sert
    11.08.2022
    po mnie tak łučšie by, jeśli by vsie dieńhi na ukrašienija dla miertvych tieł v ziemle, otdali by na čtoto nužnoje zdieś, na błahotvoritielnosť i t.p. a tieła kriemirovať i nad moriem  ili  polem raźviejať.
  • Satan
    11.08.2022
    sert, Kak po mnie, anałohično. No šo podiełať... traaadiiiciii. Kak moja dvojurodnaja babka hovoriła (a ona było čutok kuku k starosti) - tolko nie valitie navierch kuču bietona na moju mohiłu, a to kohda vtoroje prišiestvije Christa budiet, to iz mohiły nie vylezu. No rodstvieńniki vsie-ravno navalili bietona, tak šo nie vyleziet zombi =)
  • Lićvin
    11.08.2022
    U hetym i sutnaś psieŭdaapazicyi.
    Chłopiec žyćcio pakłaŭ, a zamiest ŭstalavańnia kryža pravodziacca bankiety z partfielami.

Z kałonij pačali vypuskać pieršych palitviaźniaŭ4

Z kałonij pačali vypuskać pieršych palitviaźniaŭ

Usie naviny →
Usie naviny

U Francyi bolš za 180 kandydataŭ zdymucca z vybaraŭ, kab spynić ultrapravych5

U Minsku prajšoŭ vajskovy parad dzietsadaŭcaŭ. Im kamandavaŭ chłopčyk u formie milicyi na elektramabili FOTA11

U Biełaruś źbirajecca pryjści bujnaja hatelnaja sietka z Rasii1

Pošuki 4-hadovaj Mai Lubimcavaj u Kamianieckim rajonie praciahvajucca

Frantavy śviatar z-za adsutnaści moščaŭ vykarystaŭ dla praviadzieńnia jeŭcharystyi kostki zahinułych rasijskich sałdat8

Pamierła mama Alaksandra Hleba3

Apublikavali śpis vidaŭ dziejnaści, jakimi zmohuć zajmacca IP

«My znachodzimsia pobač ź miažoj Biełarusi». Mer Vilni pradstaviŭ płan abarony horada2

Za hrašovyja pieravody i pieradačy palitviaźniam žycharcy Bresta pahražaje 7 hadoŭ turmy

bolš čytanych navin
bolš łajkanych navin

Z kałonij pačali vypuskać pieršych palitviaźniaŭ4

Z kałonij pačali vypuskać pieršych palitviaźniaŭ

Hałoŭnaje
Usie naviny →