Usiaho patrochu55

«Žury chacieła niejkaj dramy». ŁHBT-aktyvist ź Biełarusi vystupiŭ na papularnym polskim šou

Biełarus Dzima Duke pryniaŭ udzieł u papularnym polskim šoŭ talentaŭ Mam talent. Kastynh ź jaho ŭdziełam pakazali pa polskim telebačańni. Małady čałaviek vystupiŭ z tancavalnym pierformansam u styli voh i atrymaŭ stanoŭčyja acenki sudździaŭ. A jašče Dzima — viadomy ŁHBT-aktyvist. Most pahavaryŭ ź Dzimam pra vystup na konkursie talentaŭ, voh i ŁHBT-kulturu ŭ Biełarusi i Polščy.

Dzima Duke. Fota z Instagram surazmoŭcy

Dzima rodam z Hrodna, ale z 2023 hoda žyvie ŭ polskim Słupsku. Jon pierajechaŭ u Polšču razam sa svaim chłopcam. Kaža, što rušyŭ uśled za im, jak «žonka dziekabrysta». U Polščy biełarus vučycca ŭ palicejalnaj škole, a taksama zajmajecca tancami i ŁHBT-aktyvizmam.

U Biełarusi Dzima piać hadoŭ aktyŭna raźvivaŭ voh. Hety taniec zaradziŭsia ŭ 70-ch hadach minułaha stahodździa i da hetaha času źjaŭlajecca adnym z samych niezvyčajnych i jarkich kirunkaŭ. Pa słovach Dzimy, voh — heta nie tolki tancavalnyja kampazicyi, heta cełaja subkultura, jakaja ciesna źviazanaja z ŁHBT.

Dzima pryznajecca, što nie płanavaŭ brać udzieł u konkursie, ale ŭ vieraśni 2023 hoda jamu ŭ sacsietkach napisaŭ skaŭt šou Mam talent i prapanavaŭ pasprabavać svaje siły ŭ adboračnym prajekcie.

«Hety konkurs žyvie nie tolki na ŭvachodnych zajaŭkach, ale i na adbory skaŭtaŭ, jakija ŭvieś čas šukajuć jarkich hierojaŭ dla šou. Mnie prapanavali ŭdzieł i paprasili vysłać materyjał pra siabie i videa z tancam. Praź miesiac ja atrymaŭ adkaz, što prajšoŭ na pieradkastynh sa zdymkami ŭ Varšavie. Heta pieršy etap šou, dzie ŭsio surjozna. Piać dzion zdymak i adbor praz žury».

Sustreli jak śpiecyjalnaha hościa

U Varšavu Dzima pajechaŭ razam sa svaim chłopcam. Biełarusaŭ sustreli pradstaŭniki prahramy i zavieźli na zdymačnuju placoŭku.

«Adrazu padałosia ŭsio supier. Dobraja arhanizacyja. I, napeŭna, nikoha tak nie sustrakali, jak mianie z chłopcam. Nas zabirali na mašynie. Ale składanaści vyklikaŭ praces čakańnia: mianie pastavili apošnim vystupać. Heta značyć, ceły dzień treba čakać, pakul vystupiać inšyja ŭdzielniki. A ich było vielmi šmat. Byli zusim roznyja ŭdzielniki: ad štukaroŭ i muzykaŭ da roznych tancoraŭ. Pakul ja čakaŭ, u mianie była mahčymaść vyjści na scenu na repietycyju. I tam ja zrazumieŭ, što maja narychtoŭka — heta poŭnaja fihieja. Ja hublajusia na vialikaj scenie».

Užo na repietycyi Dzima staŭ mianiać svoj numar. Biełarus vyrašyŭ padčas tanca ŭzajemadziejničać z žury. Jon zakryvaŭ siezon kastynhaŭ, tamu jaho vystup musiŭ być vielmi jarkim.

«My pryjechali a 10-j ranicy, a vyklikali mianie tolki ŭ 20:00. I spačatku nie na vystup, a na piersanalnaje intervju. Prasili raskazać pra voh, Biełaruś i ŁHBT-kulturu. I ŭžo paśla hetaha mianie zaprasili na scenu jak apošniaha ŭdzielnika. Mnie chaciełasia chutčej vystupić — i ŭsio. Ale i tam pačalisia pytańni. Mnie zdavałasia, što žury chacieła niejkaj dramy dla šou, maŭlaŭ, ja pryjechaŭ ź Biełarusi, dzie pryhniatajuć pradstaŭnikoŭ ŁHBT. A ja im kažu zusim inšaje. Skazaŭ, što ja adčuvaŭ siabie narmalna ŭ Biełarusi i mianie nichto nie ŭciskaŭ. A ja — adkryty hiej».

Dzima Duke. Fota z Instagram surazmoŭcy
Dzima Duke. Fota z Instagram surazmoŭcy
Dzima Duke. Fota z Instagram surazmoŭcy

Voh — heta nie tolki taniec

Paśla 15-chvilinnaj hutarki Dzimu dali mahčymaść vystupić. Trochchvilinny taniec prajšoŭ pa płanie, vystupleńnie biełarusa spadabałasia žury. Tancor atrymaŭ try «tak» i mahčymaść udzielničać u nastupnym tury šou.

«Da vystupu ja bajaŭsia, što žury nie zrazumieje maju zadumku. Ja išoŭ z vyraznaj metaj, kab pakazać, što voh — heta nie tolki taniec. Heta cełaja kultura. U mianie była ejfaryja, što ŭsie členy žury zrazumieli maju zadumku. Adna ź ich skazała, što z dapamohaj svajho tancavalnaha pierformansu ja pakazaŭ upeŭnienaha ŭ sabie čałavieka. Ad inšych sudździaŭ taksama čuŭ tolki pazityŭnyja słovy ŭ svoj adras. Ja padziakavaŭ žury i spačatku nie zrazumieŭ, što ja prajšoŭ dalej. Tolki potym, kali da mianie padyšli viadučy i pradziusary, ja ŭśviadomiŭ, što ja dobra vystupiŭ i prajšoŭ».

Numar Dzimy pakazali pa polskim telebačańni ŭ kancy sakavika. Z trochchvilinnaha pierformansu ŭ efir trapili amal dźvie chviliny vystupleńnia biełarusa.

«Pakazali kavałak majho intervju, častku vystupu i [miesca], dzie žury daje zvarotnuju suviaź. Možna skazać, usio, što ja chacieŭ, toje i pajšło ŭ efir. Mnie važna było danieści hramadskaści dumku pra voh, i ŭ mianie heta atrymałasia».

Dzima Duke. Fota z Instagram surazmoŭcy

Čamu ŭ Biełarusi voh adyšoŭ ad ŁHBT

U Polščy Dzima nie tolki vučycca i tančyć, ale i prasoŭvaje ŁHBT-kulturu z dapamohaj voha. Biełarusa zaprašajuć sudzić voh-bali, čytać lekcyi pra historyju hetaha stylu i ŁHBT, a taksama pravodzić majstar-kłasy.

«Jašče žyvučy ŭ Biełarusi, apošnija piać hadoŭ ja rehularna jeździŭ u Polšču i vystupaŭ na voh-balach i navat zavajoŭvaŭ pieramohi. I kali ja pierajechaŭ z chłopcam žyć u Słupsk, to mianie ŭžo viedali ludzi. Ciapier u mianie jość vialikaje žadańnie i dalej raźvivać voh ŭ hetaj krainie.

Kali paraŭnoŭvać voh u Biełarusi i Polščy, to heta nieba i ziamla. Ja raźvivaŭ jaho ŭ Hrodnie i zaŭsiody kazaŭ na balach i roznych vystupach, što voh biare svoj pačatak z kultury ŁHBT. I nie saromieŭsia hetaha. Ale bolšaść vykładčykaŭ-vohieraŭ bajacca kazać hetyja słovy, tamu što mohuć pryjści baćki dziaciej i paskardzicca. Bajacca pravierak.

I praz heta voh u nas u Biełarusi pieratvarajecca prosta ŭ tancy, jon adyšoŭ ad ŁHBT-kultury. Ale heta niapravilna. A ŭ Polščy ŭsio naadvarot. Voh i ŁHBT — adno cełaje».

Taniec — nie adziny šlach Dzimy pryciahnuć uvahu da temy ŁHBT. U červieni hetaha hoda ŭ Słupsku biełarus razam ź inšymi aktyvistami płanuje arhanizavać Marš roŭnaści.

Kamientary5

  • Tradicija
    09.04.2024
    Vy točno uvierieny, čto tiema ŁHTB - hlinomiesov i pročiej odnopołoj lubvi vołnujet bolšinstvo biełarusov, v t.č. tiech, kto protiv łuki i jeho bandy, a takžie sootvietvujet našim słoživšimsia tradicijam? Dažie jevropiejskaja Polša, v kotoroj obŝiestvo konsiervativno i rielihiozno imiejet k etomu diełu nieodnoznačnoje otnošienije osobienno v vostočnych vojevodstvach. Zahuhlitie kakije styčki miestnoho nasielenija Biełostoka prochodili v raznyje vriemiena s učastnikami hiej-paradov, provodimych kak-to v etom horodie. Policii prichodiłoś vmiešivaťsia v konflikty i priesiekať draki. A hłupoje rukovodstvo storońnikov BČB, kotoroje dajet im ukazanija učastvovať v raźličnych akcijach v kačiestvie poddieržki ŁHBT-soobŝiestv Varšavy i eto aktivno ośvieŝajetsia v ŚMI, javno diełajet stratiehičieskuju ošibku. Uvidiev takoje, tie kto jeŝio somnievałsia vstať li jemu pod fłah BČB, javno primiet riešienije nie v vašu polzu. Hołovoj nado dumať, a nie druhim miestom, podpisyvajaś na vsiakije somnitielnyje akcii i ponimať kak eto potom možiet otraziťsia na vašiej rieputaci. Nie vsie jevropiejskije ciennosti nam blizki i nie vsie ottuda nužno tupo kopirovať.
  • daviedka
    09.04.2024
    Okazyvajetsia, ŁHBT-kultura užie dobrałaś i do Karanika s Karajevym...
  • NCH
    09.04.2024
    Vielmi pazityŭny chłopiec!

Rasijski apazicyjanier Jašyn raskazaŭ, čamu nie choča raspadu Rasii i jak dumaje pracavać ź biełaruskimi palitykami — repartaž52

Rasijski apazicyjanier Jašyn raskazaŭ, čamu nie choča raspadu Rasii i jak dumaje pracavać ź biełaruskimi palitykami — repartaž

Usie naviny →
Usie naviny

Vinšujem, ciapier vy jeŭradeputat. Voś što vas čakaje i kolki vam buduć płacić2

Ukrainski Hienštab paćvierdziŭ paražeńnie dvuch važnych rasijskich vajskovych arsienałaŭ

Čamu ŭ Jeŭropie zahinuli tysiačy łastavak?

Infarmacyja pra zakryćcio Comedy Club akazałasia žartam4

«Lažaŭ raździety ŭ mašynie i pilnavaŭ mianie». Hannu Bond pieraśleduje mańjak9

Iran pastaviŭ Rasii balistyčnyja rakiety biez puskavych ustanovak1

Karpienka skazaŭ pra čatyry mahčymyja daty vybaraŭ. Ale nazvaŭ tolki adnu1

Minčanka sprabavała kupić leki pa falšyvym recepcie i atrymała 11 hadoŭ strohaha režymu5

12-hadovy Alaksiej Majoraŭ pačaŭ u «Reale» ź pieramohi i zvańnia najlepšaha bambardzira

bolš čytanych navin
bolš łajkanych navin

Rasijski apazicyjanier Jašyn raskazaŭ, čamu nie choča raspadu Rasii i jak dumaje pracavać ź biełaruskimi palitykami — repartaž52

Rasijski apazicyjanier Jašyn raskazaŭ, čamu nie choča raspadu Rasii i jak dumaje pracavać ź biełaruskimi palitykami — repartaž

Hałoŭnaje
Usie naviny →