Hramadstva77

Siońnia ŭ Vilni projdzie pieršaje biełaruskaje nabaženstva ŭ jurysdykcyi Kanstancinopalskaha patryjarchatu

U noč na niadzielu 16 krasavika ŭ Vilni projdzie pieršaje nabaženstva pravasłaŭnaj supolnaści ŭ jurysdykcyi Suśvietnaha patryjarchatu. Pačniecca liturhija apoŭnačy.

Liturhija adbudziecca pa adrasie: Vokiečiu g. 20.

Ab praviadzieńni śviatočnaha słužeńnia raniej raskazaŭ u fejsbuku i protaijerej Hieorhij Roj, jaki raniej razam ź ijerejem Alaksandram Kuchtam pierajšoŭ z-pad jurysdykcyi Maskoŭskaj patryjarchii pad jurysdykcyju Kanstancinopalskaha patryjarcha.

«Darahija siabry! Nabližajecca Vielikodnaja noč Chrystovaha Uvaskresieńnia. U Vilni, dzie ja ciapier słužu, na Vialikdzień adbudziecca pieršaja liturhija našaj biełaruskaj abščyny. My źbirajemsia ŭ Vielikodnuju noč pa adrasie: Vokiečių g. 20. Pačatak vielikodnaj jutrani ŭ 0:00 hadzin», — napisaŭ Hieorhij Roj.

Śviatar Hieorhij Roj — pra danosy na jaho, malitvy za Rasiju, jakija dasyłali źvierchu, nadziei na Suśvietny patryjarchat i strach pryvyknuć da niesvabody 

Dva vybitnyja biełaruskija pravasłaŭnyja śviatary pierajšli va Usialenski patryjarchat

Kamientary7

  • Oleh
    15.04.2023
    Počitał ja anhłojazyčnuju vikipiediju (zapadnorusskij jazyk), tak vot litovskije istoriki utvierždajut, čto kancielarskim jazykom VKŁ, był cierkovnosłavianskij s pomieśju biełorusskich hovorov, a nie starobiełorusskij. Odnako oni niedohovarivajut, čto cierkovnosłavianskij dieliłsia na izvody, i kancielarskij jazyk był na biełorusskom izvodie cierkovnosłavianskoho jazyka, kotorym vładieli biełorusy, na kotorom vieliś propoviedi v pravosłavnych chramach. Imienno tak čieriez chramy pronikał polskij na tierritoriju VKŁ.
    To jesť biełorusy byli bilinvihami . Tak žie etot jazyk v statutie VKŁ nazvan ruśkim . Čto priamo ukazyvajet na nacionalnosť i prinadležnosť k rusinskomu narodu.
    Płocho čto biełorusskije istoriki i litovskije živut v raznych mirach. Nado viesti diałoh.
    Naprimier, oni nas tołkajut v russkamirnuju istoriju, otsiuda pojavlajutsia atomnyje stancii pod Vilniusom i součastije v ahrieśsii protiv Ukrainy, postrojenije samosoznanija na bazie VKŁ v Biełarusi vyhodno kak Litvie, tak i Biełarusi.
  • 100%
    15.04.2023
    " oni nas tołkajut v russkamirnuju istoriju" ----;))))) Moža pačni ź siabie?!
    https://nashaniva.com/314562#startcomments

  • Učitie matčasť, Tavarisčmajor!
    15.04.2023
    Nu i "v pleči", kak hovoriťsia )) biełarusy istoričieski nikohda nie byli "bilinhvami".
    Bilinhvami oni stali vo vtorom pokolenii pośle rośsijskoj okkupacii. Vpročiem eto učasť mnohich narodov poraboŝionnych moskvoj. Kto nie stał moskovsko-nacionalnym "bilinhvom", tot utieriał svoj jazyk, myšlenije, śpiłsia i rastvoriłsia v ordie.
    Do prichoda moskovskich zachvatčikov biełarusy bieź vsiakoho bilinhvizma (dvujazyčija) svobodno vładieli mnohimi jevropiejskimi jazykami. Eto było tipičnym dla vsiech jevropiejskich narodov. Vo vriemiena VKŁ i Skaryny vładieli nastolko svobodno, čto domašnieho obrazovanija vpołnie chvatało dla postuplenija v lubyje jevropiejskije univiersitiety. V Jevropie nikohda nie było jazykovych baŕjerov. Skaryna možiet samyj iźviestnyj primier, no eto była norma. Ahijeskik pieriepisyvaliś s Italijej i Mocartom, Hienierał Kaściuška rodiosia v Biełarusi, obučiłsia i vojevał SŠA, vo Francii, žił v Šviejcarii, a na starosti let na starosti let zarabatyvał
    prodažiej sobstviennych romansov na Łondonskoj biržie. Jazykovaja problema - eto tipičnaja problema isklučitielno moskovskoj ordy, hdie vsiehda v hołovie hranicy, a hranicy na zamkie, hdie znanije inostrannoho ravniałoś priestupleniju.

Izrail zabiŭ kiraŭnika «Chiezbały» Chasana Nasrału

Izrail zabiŭ kiraŭnika «Chiezbały» Chasana Nasrału

Usie naviny →
Usie naviny

CNN daviedaŭsia, dzie Izrail schavaŭ vybuchoŭku pry miniravańni pejdžaraŭ

«Hałoŭnaje — heta vopyt!» Łukašenka nazvaŭ, kaho bačyć nastupnym prezidentam28

Łukašenka: My abaviazany zrabić ajčynny mabilny telefon17

HUBAZaviec Hajko vystupiŭ na łukašenkaŭskim forumie błohieraŭ1

U minskim muziei pravodziać ramantyčnyja spatkańni. Na ich sapraŭdny ažyjataž — da śniežnia niama miescaŭ

AMAP zładziŭ abłavu na Homielščynie

U Baranavičach u 36 hadoŭ pamior milicyjant8

Cichanoŭskuju ŭ ZŠA ŭznaharodzili premijaj u halinie pravoŭ čałavieka

Limit na biazmytnyja pasyłki ŭ JEAES mohuć źnizić da 50 jeŭra1

bolš čytanych navin
bolš łajkanych navin

Izrail zabiŭ kiraŭnika «Chiezbały» Chasana Nasrału

Izrail zabiŭ kiraŭnika «Chiezbały» Chasana Nasrału

Hałoŭnaje
Usie naviny →